2getthere bouwt ‘s werelds grootste autonome transportsysteem in Dubai

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

2getthere heeft opdracht gekregen om een compleet nieuw autonoom voertuigensysteem te realiseren in Dubai. De Utrechtse agv-specialist gaat het in aanbouw zijnde Bluewaters Island voor de kust verbinden met het metronetwerk van de stad in de Verenigde Arabische Emiraten. Met een maximale transportcapaciteit van vijfduizend passagiers per uur per richting is het wereldwijd het grootste systeem in zijn soort en een showcase voor de toekomst in autonoom vervoer.

Bluewaters Island ligt vijfhonderd meter voor de kust van Dubai. Middelpunt wordt Ain Dubai, met een hoogte van 210 meter het grootste reuzenrad ter wereld. Vanuit de 48 capsules hebben maximaal veertienhonderd passagiers uitzicht op de jachthaven en bezienswaardigheden als het Burj Al Arab-hotel, de Burj Khalifa-wolkenkrabber en de kunstmatige Palm Jumeirah-archipel. Een multimodaal transportsysteem zal Bluewaters Island gaan verbinden met het vasteland.

In opdracht van projectontwikkelaar Meraas levert 2getthere’s 25 exemplaren van zijn derde generatie autonome voertuig voor het snelvervoer van groepen (group rapid transit, grt). Elk biedt plek aan 24 passagiers. De Utrechtse voertuigen verbinden stations op Bluewaters met Nakheel Harbour en Tower Metro Station over een afstand van zo’n tweeënhalve kilometer. De reistijd zal ongeveer vierenhalve minuut bedragen. In eerste instantie is de capaciteit 3350 passagiers per uur per richting; later is dit uit te breiden naar vijfduizend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.