26 miljoen euro geeft perspectief aan innovatief onderzoek

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

In de Perspectief ronde-2019 zijn vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s door de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) samen bekroond met 18 miljoen euro. De programma’s richten zich op slimmer onderhoud van hightech systemen, nauwkeurige medische beeldvorming, bescherming van zoetwatervoorraden en innovatieve vormen van voedselvoorziening en verbetering van het dierenwelzijn in de intensieve veehouderij. 57 betrokken bedrijven en organisaties investeren nog eens 8 miljoen euro. In totaal kunnen 75 wetenschappers de komende zes jaar aan hun projecten werken.

Tot de toegekende programma’s behoren ‘Integratie van datagestuurde en modelgebaseerde engineering in de toekomstige industriële technologie met waardeketenoptimalisatie’ (Digital Twin), dat tot doel heeft methoden te ontwikkelen om nauwkeurige digitale tweelingen te maken die complexe, moeilijk te ontwerpen systemen modelleren en die zichzelf voortdurend verbeteren en aanpassen. ‘Animal group sensor’ (Imagen) richt zich op het bouwen van een systeem dat het gedrag van varkens en kippen in grote groepen monitort om hun gezondheid en welzijn te verbeteren en de ecologische voetafdruk van voedselproductie te verkleinen. ‘Fotonica translationeel onderzoek – medische fotonica’ (Medphot) wil een lichtgebaseerde tegenhanger van een pet-scan creëren door het maken van fluorescerende markers voor ziekten en het ontwikkelen van de technologie die nodig is om de kleine lichtstralen die worden uitgezonden te detecteren.

Het Perspectief-programma van NWO wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het daagt wetenschappers uit om nieuwe onderzoekslijnen op te zetten die een economische en maatschappelijke impact hebben. Ze doen dit in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.