250 miljoen voor bedrijfsmiddelen en exploitatiekosten

Rolf Grouve is directeur van innovatie- en subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 2 minuten

Terwijl ondernemers nog steeds last hebben van de voortslepende crisis en het verdwijnen van talloze subsidiepotjes, is er in Den Haag gewerkt aan een buitengewoon aantrekkelijke fiscale aftrekregeling die een boel ellende goedmaakt. Via de Research & Development Aftrek (RDA) ontvangen innovatieve bedrijven vanaf 1 januari 2012 geld terug voor investeringen in bedrijfsmiddelen en exploitatiekosten. De enige eis die tot nu toe staat, is dat de kosten moeten zijn gemaakt in het kader van een innovatieve ontwikkeling of een innovatief project. Het Rijk trekt volgend jaar 250 miljoen euro uit voor de regeling.

De RDA is bedoeld voor ondernemers die investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. De regeling mag worden toegepast naast de bekende Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Met de RDA kunnen investeringen in onder meer de huur van apparatuur, de aanschaf van materialen en de investeringen in laboratoria en onderzoek fiscaal worden afgetrokken.

Het percentage van de extra aftrek voor 2012 is in het voorlopige wetsontwerp vastgesteld op veertig procent. Dit levert in de vennootschapsbelasting – bij een tarief van 25 procent – een nettovoordeel op van tien procent. Ook ondernemers die inkomstenbelasting afdragen, krijgen korting. De hoogte hangt af van het belastingtarief dat ze betalen. De uitvoering van de RDA-regeling is in handen van het Agentschap NL, dat onder meer de hoogte van de relevante kosten vaststelt en naleving van de administratieve eisen in de gaten houdt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen