2021 recordjaar voor Festo

Alexander Pil
15 juni 2022

Festo heeft voor boekjaar 2021 de hoogste omzet in zijn geschiedenis behaald. Na een dubbelcijferige omzetgroei van zo’n 18 procent tot 3,36 miljard euro begon het Duitse bedrijf het eerste kwartaal opnieuw met een dubbelcijferige orderintake. Dit plaatst Festo in een goede uitgangspositie om in 2022 op volle kracht door te gaan met zijn strategische oriëntatie op digitalisering en duurzaamheid. Het bedrijf verwacht ook onder de huidige moeilijke geopolitieke omstandigheden verdere groei.

De machinebouw profiteert zeer sterk van de oplevende wereldeconomie en industriële productie. Festo groeide in 2021 in vrijwel alle regio’s met dubbele cijfers. Met name China, India en andere Aziatische landen zorgden voor wereldwijde groei, ondanks aanhoudende problemen met de toeleverketen en knelpunten in elektronische componenten. Massale investeringen in de halfgeleider- en elektronica-industrie, digitalisering, nieuwe mobiliteit, de life-tech en biotech/farmaceutische industrie, evenals solide investeringsactiviteiten in de voedingsindustrie, vormen de basis voor Festo’s sterke groei met automatiseringstechnologie.

Veel hogelonenlanden zijn begonnen hun productie terug naar huis te halen. Hier is automatisering de sleutel om de prijzen op een stabiel niveau te houden en industrieën concurrerend en duurzaam te maken. Dit alles gecombineerd met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk van de automatiseringscomponent tot de fabriekstechnologie, en het daadwerkelijke productieproces tot het eindproduct en de distributie en infrastructuur.

‘We zien automatisering als een kans om de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet te behouden, het klimaat te beschermen en een groeiende wereldbevolking te faciliteren’, zegt Festo-topman Oliver Jung. ‘Als er nu chipfabrieken worden gebouwd in Duitsland en Europa en er massaal wordt geïnvesteerd in lifetech, elektromobiliteit en duurzaamheid, zullen we dit ondersteunen met onze automatiseringsoplossingen en de juiste kwalificatieconcepten van onze Festo Didactic voor de vakmensen van morgen.’

Festo boekte in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw een record met dubbele cijfers in verkopen en inkomende bestellingen. Over het tweede kwartaal kunnen nog geen sluitende uitspraken worden gedaan. ‘2022 wordt opnieuw een zeer uitdagend jaar – zowel vanuit menselijk als economisch perspectief’, zegt Jung. ‘Onze orderportefeuilles zijn goed gevuld, maar de verdere ontwikkeling van de pandemie en de situatie in de oorlogs- en crisisgebieden en de toeleverketen zijn moeilijk te voorspellen. Al met al verwachten we verdere groei en investeren we consequent in innovatie, digitalisering en duurzaamheid.’