2021 opnieuw uitstekend jaar voor Besi

Alexander Pil
1 maart 2022

Net als in 2020 heeft BE Semiconductor Industries ook in 2021 uitstekend geboerd. De omzet steeg van 434 miljoen naar 749 miljoen euro, een toename van 73 procent. Het orderboek en de nettowinst schoten omhoog met respectievelijk 98,9 en 113,5 procent naar 939 miljoen en 282 miljoen euro.

Besi boekte in 2021 een omzetgroei van 73 procent. Foto: Besi

De Duivense machinebouwer presteert goed over de gehele breedte van zijn assortiment en in alle regio’s. ‘Het komt ook door goede marktcondities vanwege te lage investeringen in assemblagecapaciteit in het afgelopen decennium, de stijgende vraag naar 5G-mobieltjes, aanhoudende investeringen in geavanceerde verpakkingsapplicaties om de groei in digitale infrastructuren te volgen, en grotere investeringen bij Chinese klanten’, aldus Besi-topman Richard Blickman. ‘Die positieve marktcondities wogen zwaarder dan de straffe tegenwind door coronagerelateerde uitdagingen in de toeleverketen, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de overstroming in een van onze Maleisische fabrieken.’ In het eerste halfjaar had Besi goede klandizie in de mobieltjesmarkt, in het tweede halfjaar scoorden automotive, high-performance computing en datacentertoepassingen goed.

Veel industrieanalisten verwachten dat de goede markt in 2022 doorzet. Ook Besi rekent in het eerste kwartaal op een omzetstijging van ongeveer 15 procent in vergelijking met de laatste drie maanden van 2021 en 38 procent meer dan in Q1’21.