2018 goed, 2019 omzetval voor Picanol

Alexander Pil
14 maart 2019

Picanol heeft in 2018 een geconsolideerde omzet geboekt van 667 miljoen euro. Dat is een daling met 3 procent ten opzichte van recordjaar 2017. Onder de streep kon het Ieperse concern 111 miljoen euro bijschrijven. Een jaar eerder bedroeg de nettowinst nog 102 miljoen euro.

De weefmachinedivisie kende na het absolute recordjaar 2017 opnieuw een uitstekend jaar, stelt Picanol. Op basis van het goed gevulde orderboek eind 2017 realiseerde die tak een sterke eerste jaarhelft, waarbij de hoge vraag naar kwaliteit en technologie voor een sterke verkoop zorgde. In de tweede jaarhelft zorgde toenemende geopolitieke onzekerheid op de markten voor een vertraging in de vraag naar weefmachines.

Ook de divisie Industries kende een goed jaar, voornamelijk dankzij de sterke aangroei van nieuwe projecten. De divisie blijft zo bijdragen tot de groeiende diversificatie van de groep door volop in te zetten op gietstukken en mechanische afwerking (Proferro), controllercompetenties (Psicontrol) en precisieonderdelen (Melotte). Industries bleef in 2018 ook zijn machinepark verder moderniseren om zo efficiëntie en kwaliteit te verhogen.

Voor 2019 houdt Picanol rekening met een afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt. ‘In het huidige macro-economische en geopolitieke klimaat worden klanten voorzichtiger en kunnen investeringsbeslissingen worden vertraagd of uitgesteld’, schrijft het in een perscommuniqué. Industries mikt in 2019 voornamelijk op verdere groei bij klanten in andere markten. Voor de eerste jaarhelft van 2019 houdt het bedrijf rekening met een omzetdaling van ongeveer 25 procent in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2018.

Dit jaar investeert de industriegroep 25 miljoen euro in zijn Ieperse hoofdvestiging. Het plan omvat onder meer een automatisch hoogbouwmagazijn en een belangrijke uitbreiding en modernisering van de machiningcapaciteit in Proferro en Picanol. Daarenboven plant het ook investeringen bij Melotte en Psicontrol in Roemenië.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!