2012 krimp, 2013 herstel voor machine-industrie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De orderontvangsten in de machine-industrie hebben sinds juni duidelijk weer de weg naar boven gevonden. Dat rapporteert ABN Amro. De bank verwacht dat die groei zal aanhouden nu de economie in de belangrijkste exportmarkten zich geleidelijk herstelt gedurende de rest van 2012 en in 2013. Over de eerste acht maanden daalde de omzet echter nog met 10 procent.

Gunstig is dat de machine-industrie een relatief hoge exportquote heeft, waarbij het belang van de regio‘s buiten West-Europa tamelijk hoog is. Het aanmodderen van de economie in de eurozone deed de export naar deze regio geen goed. Vooral de opkomende markten zullen relatief hoge economische groeicijfers blijven realiseren, voorspelt ABN Amro. De groei van de orderontvangsten slaat vooral in 2013 neer op de productie en de afzet. Voor 2012 houdt de bank rekening met een omzetdaling van 7,5 procent; voor volgend jaar mikt het op 8,0 procent groei.

De dalende machineomzet aan het begin van 2012 heeft zijn weerslag op de metaalproductenindustrie. Die herstelt zich in een teleurstellend tempo na de grote recessie. In de eerste helft van 2012 daalde de productie met 1,7 procent. Naast een stagnatie van de machine-industrie komt dat onder meer door de krimp in de Nederlandse bouwproductie en de Duitse auto-industrie. Op de korte termijn profiteert de branche van de groeiende productie van de machine-industrie, maar wordt de afzet gedrukt door een matige groei van de Duitse machinebouw en een verdere daling van de Duitse autoproductie. Uiteindelijk daalt de omzet met 1,5 procent in 2012 en neemt hij met 1,5 procent toe in 2013, aldus het ABN-rapport.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen