2011 topjaar voor industriële robots

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De verkoop van industriële robots stijgt dit jaar met 18 procent naar 140 duizend stuks. Dat schrijft de International Federation of Robotics (IFR) in zijn rapport ’World robotics 2011 industrial robots and service robots‘. Het is een voorlopig record, want de IFR verwacht de komende jaren nog meer groei. Tot 2014 zal de markt met gemiddeld 6 procent per jaar uitdijen tot uiteindelijk 167 miljoen apparaten. Tegen die tijd staan er in totaal 1,3 miljoen robots in fabrieken.

Het grootste stuk van de taart wordt opgeslokt door de automotive-industrie. De groei van elektrische mobiliteit, nieuwe materialen en de modernisering van productieprocessen zijn belangrijke motoren achter investeringen. Ook de elektronicabusiness helpt de markt omhoog met investeringen in capaciteitsvergroting en modernisering. Verder rekent de IFR erop dat de vraag naar zonnecellen en andere alternatieve-energieoplossingen zal blijven groeien. Fabrikanten van industriële robots kunnen daarvan profiteren.

De toename van robotinstallaties is vooral te vinden in opkomende markten en Noord-Amerika. Tegen 2014 zal China de grootste markt zijn. Voor Korea zal de groei beperkt blijven vanwege de hoge investeringen die het land in 2010 deed. In Japan stijgt de vraag juist. Als gevolg van de aardbeving proberen Japanse bedrijven hun productie geografisch te verspreiden. Dat betekent vanzelfsprekend flinke investeringen in industriële robots. De robotverkoop in Europa zal onder het gemiddelde liggen, denkt de IFR, vooral door het sobere investeringsklimaat in West-Europa.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.