2010 het jaar van de industriële malware

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

De Stuxnet-worm is – voor zover bekend – de eerste malware die zich specifiek richt op industriële systemen. De worm nestelt zich in PLC‘s waardoor de installatie zich raar gaat gedragen. Het meest waarschijnlijke doel is het Iraanse nucleaire programma, de meest waarschijnlijke dader de geheime dienst van Israël. Stuxnet richtte voor zover bekend weinig schade aan maar laat wel zien dat ook fabrieken kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit.

Het leest bijna als een spionagethriller, het verhaal over de Stuxnet-worm. Voor zover bekend is Stuxnet de eerste succesvolle malware specifiek gericht op industriële controle: waar normale virussen, trojans en dergelijke programmatuur zich richt op de kantoor- of thuisomgeving, mikt Stuxnet uiteindelijk op het ontregelen van PLC‘s.

Dat is even wennen. De afgelopen maanden domineerden verhalen over rampzalige gevolgen van Stuxnet de media. Industriële systemen, zoals die van Vanderlande, zouden en masse ontregeld worden. Zelfs de strubbelingen van een Indiase satelliet werden toegeschreven aan Stuxnet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen