20 miljoen euro voor kwart stroombesparing embedded systemen

Pieter Edelman
9 september 2009

Philips Consumer Lifestyle en de TU Delft doen mee aan een Europees R&D-programma dat beoogt het stroomverbruik van consumentenelektronica en medische systemen terug te dringen. Het smart power management in home and health-programma (SmartPM) staat onder leiding van Infineon en telt in totaal 18 Europese partners. De komende twee jaar wordt er 20 miljoen euro in het programma gegoten.

Doel is om het stroomverbruik van elektronica tot een kwart terug te dringen zonder de functionaliteit aan te tasten. De deelnemers mikken daarvoor op drie doelgebieden: elektromotoren, voedingen voor computers en laders voor mobiele apparatuur. De partners hopen dit te bereiken door samenwerking op het gebied van systeemarchitectuur, voedingmodules en vernieuwende ontwerpconcepten voor IC‘s.

SmartPM is een project onder de vlag van Eniac, het Europese programma voor nano-elektronica. Dat betekent dat de financiering voor de helft wordt opgehoest door de partners. Van de andere helft neemt de Europese Commissie een derde voor zijn rekening, de andere twee derde wordt betaald door de nationale overheden van de deelnemende landen. De partners naast Infineon, Philips Consumer Lifestyle en de Delftse universiteit zijn STMicroelectronics; de Belgische vestiging van On Semiconductor; uit Duitsland Philips Technologie Forschungslaboratorien, het Fraunhofer-instituut, EBM-Papst Mulfingen, Elec-Con Technology, Kontron en Telefunken Semiconductors; Thales Research and Technology en Microspire uit Frankrijk; het Spaanse Consejo Superior de Investigaciones Cientificas; Dublin City University; Vingmed Ultrasound en Stiftelsen Sintef uit Noorwegen; en het Zweedse JLT Mobile Computers.