20 miljard in investeringsfonds voor Nederlandse r&d

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met de start van een nieuw investeringsfonds van 20 miljard euro wil de Nederlandse overheid de publieke investeringen in onder meer r&d vergroten. De onderzoeksboost is bedoeld om ‘bestaande onderzoeks- en innovatie-ecosystemen te versterken en nieuwe veelbelovende te starten’, schrijven minister van Financi√ęn Wopke Hoekstra en zijn EZK-collega Eric Wiebes aan de Tweede Kamer. Het fonds accepteert voorstellen uit alle wetenschappelijke disciplines, inclusief fundamenteel onderzoek.

Bij de lancering van het Nationaal Groeifonds maandag legden Hoekstra en Wiebes uit dat het overkoepelende doel is om het verdienvermogen van de Nederlandse economie op de lange termijn te versterken. Naast r&d zal het fonds ook investeren in de ontwikkeling van menselijk kapitaal en fysieke infrastructuur.

Het initiatief voor projectvoorstellen ligt bij bedrijven, ondernemers, kennisinstellingen en andere organisaties, de rijksdiensten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Een onafhankelijke commissie, ondersteund door experts, adviseert welke voorstellen gefinancierd moeten worden. Onder de tien commissieleden bevinden zich ASML-topman Peter Wennink, ‚Äėstartup-prins‚Äô Constantijn van Oranje, directeur van het Institute for Advanced Study Robbert Dijkgraaf en Robert-Jan Smits, bestuursvoorzitter van de TU Eindhoven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.