18 miljoen voor MKB-projecten in grensstreek

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het midden- en kleinbedrijf aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens krijgt 18 miljoen euro subsidie voor mechatronicaprojecten. Ondernemingen kunnen hierop een beroep doen voor de bekostiging van kennis, advies, begeleiding en eventuele ontwikkeling van prototypen. Dat is de essentie van het project ’Mechatronica voor MKB‘. De dertien projectpartners tekenen vandaag op de Universiteit Twente een samenwerkingsovereenkomst, in het kader van het Interreg-programma ’Deutschland-Nederland‘.

Het project bestaat uit vijf fasen, te beginnen met een oriënterend gesprek. Een adviseur van een relevant kennis- of technologiecentrum onderzoekt met het bedrijf of toepassing van mechatronica zinvol kan zijn. Is dat het geval, dan treden de volgende fasen in. In fase 2 krijgt de ondernemer assistentie vanuit Nederlandse en Duitse universiteiten en hogescholen om zijn vraag scherp te stellen en te bepalen met welke oplossing het bedrijf het best is gediend. In fase 3 buigen externe specialisten zich over de technologische aspecten. Deze fase staat open voor 260 bedrijven.

Nadat de cruciale technische vragen opgelost zijn, is de weg vrij voor een haalbaarheidsstudie en een economische analyse. Hiervan kunnen 130 bedrijven profiteren. Als deze fasen goed worden doorstaan, komen 65 bedrijven in aanmerking voor de vijfde en laatste fase, het ontwikkelingsproject dat bijvoorbeeld de bouw van een prototype kan inhouden. Duitse en Nederlandse experts werken hieraan mee.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.