15,9 miljoen voor aansluiting mbo en arbeidsmarkt

Alexander Pil
24 mei 2017

Vijftien samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven krijgen 15,9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio te verbeteren. De meeste aanvragen zijn gericht op techniek, procesindustrie en bouw.

OCW-minister Bussemaker: ‘Door deze samenwerking zorgen we dat de toekomstige werkgevers bij de school binnenkomen en dat studenten goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd blijft het onderwijs zich vernieuwen door te investeren in apparatuur en onderwijsmethoden. Deze investeringen zijn dus in ieders belang.’

Doel van het fonds is mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state-of-the-art technieken en methoden. In deze ronde zijn de meeste aanvragen gericht op techniek, waar vanuit het bedrijfsleven dringend behoefte aan is.

Bij de vijftien consortia zitten twee voorstellen waarin Fieldlabs participeren. Dit zijn de 3D Makers Zone en het Fieldlab Industrial Robotics. Het voorstel van de 3D Makers Zone heeft betrekking op het ontwikkelen van maker education. Het Fieldlab Industrial Robotics heeft betrekking op het opleiden van robotprogrammeurs.

Nadat een tussenevaluatie liet zien dat het fonds succesvol is, stelde minister Bussemaker onlangs 25 miljoen euro beschikbaar om het fonds met een jaar te verlengen. Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben daarmee in 2018 ook nog de mogelijkheid om plannen in te dienen voor het fonds.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!