150 miljoen voor fundamenteel onderzoek

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe de in het regeerakkoord aangekondigde 150 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek zal worden ingevuld. Honderd miljoen ervan zal via NWO zijn weg naar onderzoekers vinden, oplopend van 25 miljoen euro volgend jaar tot het volledige bedrag in 2018.

De resterende 50 miljoen wordt – ook via NWO – geïnvesteerd in publiek-private Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI‘s), onder voorwaarde dat de partners ’heldere spelregels voor samenwerking in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek opstellen‘, aldus een brief van minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dekker (OCW) aan de Tweede Kamer. De bewindslieden hebben de topteams gevraagd om voor 1 april met afspraken te komen. ’Kwaliteit van onderzoek, bereidheid van de private sector om bij te dragen en toegankelijkheid voor nieuwkomers, blijven daarbij de leidende uitgangspunten.‘

De maatregel van het vorige kabinet om 275 miljoen euro van NWO‘s budget te oormerken voor topsectoronderzoek blijft overeind. Van het geld voor publiek-private samenwerking wordt bovendien 53 miljoen euro gereserveerd voor matching met de Europese onderzoeksprogramma‘s Artemis, Eniac, de Eureka-clusters en Eurostar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.