1,5 miljoen voor pijnvermindering bij mammografie
Sigmascreening, een spin-off van het AMC Amsterdam, heeft bij investeerders 1,5 miljoen euro opgehaald voor zijn technologie waarmee borstkankerscreening aanzienlijk minder pijnlijk en beter gestandaardiseerd kan worden. Het geld wordt gebruikt voor de benodigde certificeringen en het opzetten van verkoopkanalen.
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar oud (en ongeveer een procent van de mannen) worden in Nederland en veel andere landen regelmatig gescreend op borstkanker. Dat gaat aan de hand van röntgenbeelden, waarbij de borst door een mammograaf wordt samengedrukt om goede beelden met voldoende doordringend vermogen te kunnen maken. Deze procedure kan echter zeer pijnlijk zijn, zo pijnlijk dat een in Nederland ongeveer een op de vijf vrouwen afziet van het onderzoek.
Volgens Sigmascreening-CEO Ivo Aarninkhof is die mate van pijn echter niet nodig. ‘De mammograaf oefent een gestandaardiseerde kracht uit op de borst, afhankelijk van het land tussen de 120 en 200 Newton. Maar wat de individuele vrouw ervaart, is druk, die sterk afhangt van de grootte van de borst. Hierdoor zijn er ook grote variaties in de aandrukking en is er in feite geen sprake van een werkbare standaard.’ Het AMC ontwikkelde daarom een alternatieve methode die niet kracht, maar druk gebruikt als parameter voor de compressie.
Hiervoor is het echter nodig om tijdens de compressie continu te meten en bij te sturen. Sigmascreening ontwikkelde een drukgestuurde paddle voor de röntgenapparatuur die dit kan. ‘Druk is kracht gedeeld door het oppervlak, dus die twee parameters moeten we meten’, licht Aarninkhof toe. ‘De paddle is daarom voorzien van twee krachtsensoren. Voor het bepalen van het oppervlak gebruiken we elektrische capaciteitsverschillen, die we met een röntgentransparante folie meten.’
De spin-off, die in 2010 werd opgericht, past de methode al toe in het AMC. Met de investering van Participatiemaatschappij Oost-Nederland, Holland Venture en het Life Sciences Fund Amsterdam, wil het zijn vinding commercialiseren. De spin-off werkt hiervoor samen met Demcon uit Enschede en Claymount Assemblies uit Dinxperlo.