1,5 miljoen voor onderzoek jonge Brusselse robotprofessor

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel heeft 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van de European Research Council (ERC) van de Europese Unie voor zijn robotonderzoek. Vanderborght (1980) wil met de injectie een nieuwe generatie aandrijvingen voor robots ontwikkelen.

De roboticaonderzoeksgroep waartoe Vanderborght behoort, ontwikkelt robots die mensen op verschillende vlakken assisteren. Deze robots kunnen verschillende vormen aannemen, zoals een robotprothese die een been vervangt met het wandelen, een exoskelet dat om het lichaam heen zit om te helpen bij revalidatie of ondersteuning, of sociale robots die bijvoorbeeld kinderen met autisme communicatieve vaardigheden aanleren. De algemene verwachting is dat robots een steeds grotere rol in ons leven zullen spelen. Volgens een studie van consultancybureau McKinsey zal de markt voor robots in 2025 groter zijn dan de huidige pc-markt.

Het grote probleem in de robotica is dat de aandrijvingen niet efficiënt zijn en te weinig kracht hebben. Een typische industriële robot die zelf honderd kilo zwaar is, kan maar tien kilo optillen. Robots bewegen maar met 1 procent van de efficiëntie van mens of dier. Het onderzoek van Vanderborght heeft als doel hier verandering in te brengen. Met de EU-gelden wil het team op zoek gaan naar betere aandrijfmotoren. De jonge professor laat zich daarvoor inspireren door de werking van menselijke spieren. In ons lichaam zijn alle skeletspieren opgebouwd uit dezelfde basis bedieningseenheid: de spiervezel. Het team wil ook op dat niveau in de robot modulariteit aanbrengen. Zo‘n element is een ontbrekende schakel in de robotica en zal de manier waarop robots worden ontworpen en gebouwd op grote schaal innoveren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.