135 duizend robots zorgen voor Amerikaanse banen

Alexander Pil
23 november 2016

De afgelopen zes jaar zijn er in de Amerikaanse industrie 135 duizend nieuwe industriële robots in gebruik genomen. De automobielfabrikanten zijn de voorlopers in deze automatiseringsrace. In dezelfde periode zijn er 230 duizend nieuwe banen bijgekomen in de automotivesector. Dat blijkt uit het World Robotics Report 2016 van de International Federation fo Robotics (IFR).

Op dit moment hebben de Verenigde Staten wereldwijd de op ene na hoogste dichtheid van robots in de auto-industrie. Alleen in Japan worden er meer gebruikt. De industriële renaissance duurt onverminderd voort. Mits de wereldeconomie stabiel blijft, verwacht de IFR dat het aantal verkochte robots in Canada, Mexico en de VS de komende periode jaarlijks met 5 tot 10 procent zal groeien.

De Amerikaanse industrie blijft investeren in robotisering en automatisering. In 2015 gingen er 27,5 duizend robots over de toonbank, een ruime verdrievoudiging van het aantal in 2009. Veel bedrijven willen hun productie automatiseren om competitief te blijven op wereldschaal, om de productie in de VS te houden en – in sommige gevallen – de geoutsourcete productie weer terug te halen naar de States.