100 miljoen voor veelbelovende technologieën

Erwin Altena is senior consultant bij innovatie- en subsidieadviesbureau Innovation Connect en deskundig op het gebied van innovatie in Europa, en op gebied van milieu en energie.

Leestijd: 2 minuten

De eerste oproep voor de proefactie Fast Track to Innovation, onderdeel van Horizon 2020, is gepubliceerd. Sinds een aantal weken kunnen Nederlandse bedrijven deze Europese subsidie aanvragen voor ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologieën. Fast Track to Innovation is bedoeld om samenwerkingsverbanden van drie tot vijf organisaties het laatste zetje in de rug te geven om een veelbelovende ontwikkeling op de internationale markt te brengen (van technology readiness levels 6 tot 9). De Europese Commissie heeft dit jaar maar liefst 100 miljoen euro gereserveerd voor het programma. In 2016 komt er nog eens 100 miljoen beschikbaar.

Zowel de ontwikkeling van een nieuw product of proces als ook de toepassing ervan, komt in aanmerking voor subsidie. De ideeën moeten van maatschappelijke waarde zijn en passen binnen de Horizon 2020-onderdelen ‘Leiderschap op het gebied van ontsluitende en industriële technologieën’ en ‘Maatschappelijke uitdagingen’. Technologische ontwikkelingen rond onder meer de volgende thema’s worden financieel ondersteund: ict, nanotechnologie, biotechnologie, nieuwe materialen, productietechnieken en processen, schone en efficiënte energievoorziening, klimaat, duurzame landbouw, gezondheid en veiligheid.

Een samenwerkingsverband dat subsidie aanvraagt, moet bestaan uit drie tot vijf organisaties uit verschillende branches en uit minimaal drie verschillende EU-lidstaten of geassocieerde landen. In een consortium moet minimaal 60 procent van het budget naar het bedrijfsleven gaan. Twee van de drie partners (in een consortium van drie of vier) dan wel drie (in een consortium van vijf) moeten uit het bedrijfsleven komen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen