100 miljoen voor hightechsector, 180 miljoen voor kenniswerkers

Leestijd: 2 minuten

Het Nederlandse kabinet pompt honderd miljoen euro extra in onderzoek naar automotivetechnologie, embedded systemen en nano-elektronica. Het geld is bedoeld om R&D-projecten van minimaal twintig miljoen euro op te tuigen. De overheid betaalt daaraan 35 tot 50 procent mee, met een maximum van 25 miljoen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten geïnteresseerde bedrijven voldoen aan een ’crisiscriterium‘, maar daarover staan geen details in de brief van ministers Plasterk (OCW) en Van der Hoeven (EZ) aan de Tweede Kamer.

De aangewezen doelgebieden komen grofweg overeen met de gecombineerde scope van innovatieprogramma‘s High-Tech Automotive Systems en Point-One, die de brief overigens niet met name noemt. Ook doelgebied mechatronica, sinds de aansluiting van het Programme for High-Tech Systems eveneens een speerpunt van Point-One, blijft onvermeld. Een woordvoerder van Point-One laat echter weten geen reden te hebben om aan te nemen dat mechatronisch onderzoek is uitgesloten van het extraatje.

De investering in de hightechsector maakt deel uit van een pakket maatregelen om bedrijven met een sterke R&D-basis uit de wind te houden tijdens de huidige economische neergang. Om Nederland een zo sterk mogelijke uitgangspositie te geven als de recessie voorbij is, stelt het kabinet in totaal 280 miljoen euro beschikbaar, verdeeld over 2009 en 2010. Daarnaast haalt het onder meer Fes-gelden naar voren en verruimt het de WBSO.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.