10 miljoen voor doorontwikkeling Ramlabs metaalprinttechniek
Vorige week ontving Fieldlab Ramlab de bevestiging dat zijn Grade2XL-voorstel voor een groot Europees Horizon 2020-project is goedgekeurd. Dit betekent zo’n 10 miljoen euro financiering voor het project, waarvan 80 procent door Horizon 2020. Samen met twintig partners uit heel Europa zal Ramlab zijn lastechniek voor 3d metaalprinten doorontwikkelen en de toepassing ervan stimuleren.

In Grade2XL wordt Waam (wire arc additive manufacturing) als snelle en hoogwaardige methode voor 3d metaalprinten doorontwikkeld. Het project maakt het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de samenstelling en materiaaleigenschappen op iedere plek geoptimaliseerd zijn voor de toepassing. De beheersing van de procescondities maakt het ook mogelijk de producten te certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie, stelt Ramlab. In het project werken eenentwintig partners uit verschillende Europese landen samen. Uit Nederland participeren naast Ramlab de Zuid-Hollandse organisaties M2I, TU Delft en Valk Welding in Grade2XL.
Naar verwachting zal het project op Europees niveau een aanzienlijke kostenreductie opleveren voor de deelnemende partners, miljarden euro’s bij eindgebruikers besparen aan CO2-uitstoot, meer dan duizend mkb’ers bereiken en driehonderd banen opleveren. Voor Zuid-Holland is de impact voor Ramlab belangrijk, zowel als producent als in de kennisbenutting. M2I is de initiator en coördinator van dit project. Het vertaalt inzichten uit het materiaalonderzoek naar kansen voor nieuwe Waam-producten. Voor Valk Welding levert het project een nieuwe potentiele afzetmarkt op en TU Delft zal naar verwachting een tiental publicaties opleveren over deze nieuwe technologie en de toepassing ervan. ‘Met Grade2XL krijgen we de kans om Waam nog sneller op de markt te brengen – en ook toepasbaar te maken voor het mkb’, aldus Ramlab-directeur Vincent Wegener.
Ontwikkelingsmaatschappij Smitzh hielp Ramlab bij het uitvoeren van diverse kiemprojecten met bedrijven als Fokker, Man Energy Solutions, Voestalpine en Air Products waarin demonstraties van de nieuwe technologie werden gegeven in het aanloop naar het Grade2XL-project. Daarnaast bood Smitzh ondersteuning bij de uitbouw en werd er hulp geboden bij het tegenlezen van de voorstellen.