‘10 jaar sterkere groei nodig om welvaartsverlies corona weg te werken’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Volgens inschattingen van de Vlaamse ondernemersorganisatie Voka op basis van enquêtes, de nieuwe maatregelen en de signalen van het internationale klimaat zou de economische activiteit in het vierde kwartaal met 4,5 procent krimpen. Verdere beleidsinspanningen zijn nodig om de schade aan de economie te beperken, aldus Voka, en vooral om de relance nu al op poten te zetten. En dan nog wordt het wegwerken van de coronaschade een werk van lange adem.

De voorbije week kwamen er opmerkelijk positieve signalen over de impact van de nieuwe lockdown op Belgische economie. Zowel KBC als de Nationale Bank gaven aan dat die duidelijk beter meevalt dan de eerste lockdown. Dat hoeft evenwel niet te verbazen. De huidige maatregelen zijn minder ingrijpend dan die van het voorjaar: meer winkels kunnen openblijven, niet-essentiële verplaatsingen zijn niet verboden en de scholen blijven open. Bovendien gaan belangrijke sectoren zoals de industrie en de bouw deze keer niet dicht, wat initieel tijdens de eerste lockdown wel in belangrijke mate het geval was.

Dat neemt niet weg dat onze economie in het vierde kwartaal opnieuw krimpt. Uit een enquête van Voka bij duizend Vlaamse ondernemers blijkt dat vooral ‘kleinere’ ondernemingen (met een jaaromzet tot 100 miljoen euro) opnieuw hard worden geraakt. Daarnaast gaat ook de export er op achteruit, niet onverwacht nu grote delen van Europa opnieuw met strengere coronamaatregelen worden geconfronteerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.