Veilige ruimtebewaking dankzij laserscanner PSENscan

De veiligheidslaserscanner PSENscan biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een openingshoek van 275 graden en een beveiligingsveldbereik van maximaal 5,5 meter. Dankzij het vrij configureren van de waarschuwings- en beveiligingsvelden alsmede de aanpassing aan bouwkundige omstandigheden kan de veiligheidslaserscanner optimaal in de meest uiteenlopende toepassingen worden geïntegreerd. De veiligheidslaserscanner PSENscan is vooral geschikt voor stationaire en mobiele gebiedsbeveiliging zoals bij Automatic Guided Vehicles (AGV’s).

Beveiliging en dynamisch navigeren van AGV’s

Om mensen tegen letsel en objecten tegen schade te beschermen, is er een betrouwbare beveiliging van AGV’s nodig. De veiligheidslaserscanner PSENscan detecteert objecten op het af te leggen traject van het voertuig en zorgt ook bij hoge snelheden voor de hoogste veiligheid, zonder verlies van productiviteit. Dankzij de hoge resolutie en de bestendigheid tegen externe temperatuurinvloeden, is de PSENscan uitermate geschikt voor bgeveiliging van Automatic Guided Vehicles. Met slechts twee veiligheidslaserscanners kunnen AGV’s volledig worden beveiligd. De 2D-laserscanners detecteren objecten op het af te leggen traject van het voertuig en zorgen er zo voor dat de AGV op tijd wordt afgeremd.

Bochten veilig nemen

Om ook in bochten voor een veilig traject te zorgen, kunnen verschillende beveiligings- en waarschuwingsvelden worden geconfigureerd. Afhankelijk van het actuele traject kan er zo naar het passende beveiligings- en waarschuwingsveld worden overgeschakeld.

ROS-pakketten voor de AGV-navigatie

Met de Pilz ROS-pakketten (ROS = Robot Operation System) ondersteunt de veiligheidslaserscanner PSENscan naast de productieve ruimtebewaking ook het dynamisch navigeren van AGV’s: alle voor het navigeren benodigde gegevens zijn ROS-conform, dus zonder verder programmeerwerk, beschikbaar. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld een SLAM-algoritme (SLAM = Simultaneous Localisation and Mapping) worden gevoed. Zo worden omgevingskaarten voor het dynamisch navigeren gemaakt en de AGV ontwijkt bijvoorbeeld obstakels. U profiteert van een meer dynamische en bovendien veilige uitvoering van mobiele toepassingen in productieomgevingen.

Toepassingen met de veiligheidslaserscanner PSENscan kunnen flexibel aan klantspecifieke taken worden aangepast. Door de eenvoudige overdracht van onbewerkte scannergegevens (meetgegevens) kunnen bovendien ook andere toepassingen in de robotica worden gerealiseerd. ROS-pakketten van Pilz voldoen aan de industriële eisen van het ROS Industrial Consortium en worden volgens de ontwikkelingsnormen van Pilz ontwikkeld en getest. Zo kunnen nieuwe softwarefeatures snel worden geïmplementeerd.

Innovaties van de veiligheidslaserscanner

De nieuwste Conform en goedgekeurd volgens EN/IEC 61496-1 (type 3), EN ISO 13849-1 (PL d/cat.3) en IEC 61508 (SIL 2)

 • Openingshoek: 275 graden
 • Bereik: 3 of 5,5 m bij veiligheidszone, 40 m bij waarschuwingszone
 • Reactietijd: 62 ms
 • Beschermingsgraad: IP65
 • Eenvoudig configureren met de PSENscan Configurator
 • Overige functies van de Light-, Master- en Slave-variant: muting, EDM, override
 • Overige functies van de Master- en Slave-variant: herstart volgens EN ISO 61496-3, verticale toepassingen

varianten van de veiligheidslaserscanner PSENscan maken een nog hogere productiviteit voor de veilige ruimtebewaking mogelijk: met de 17-polige varianten en de ME-variant (master encoder) van PSENscan zijn er nog meer digitale in- en uitgangen beschikbaar om tot wel 70 omschakelbare configuraties te realiseren en maar liefst drie gescheiden veiligheidszones tegelijk te bewaken.

Alles op een rijtje – voordelen van de veiligheidslaserscanner PSENscan

 • Eenvoudige integratie dankzij compacte behuizing alsmede vrij configureren van de beveiligings- en waarschuwingsvelden
 • Gelijktijdige bewaking van maar liefst drie gescheiden zones en instellen van maar liefst 70 omschakelbare configuraties
 • Serieschakeling van maximaal 4 scanners volgens het master-slave-principe
 • Geïntegreerd bedieningsdisplay om direct informatie te krijgen
 • Besparingspotentieel met betrekking tot bekabelingswerk dankzij master-encoder-variant.
 • Eenvoudig en flexibel gebruik dankzij hoge resolutie van 30, 40, 50, 70 en 150 mm.
 • Hoge beschikbaarheid met veel toebehoren zoals bijvoorbeeld de vervangbare kop- en geheugenmodule.
 • Geschikt voor een groot aantal toepassingen dankzij het gebruik in een omgevingstemperatuurbereik van -10 tot +50 °C.

Lees meer: https://www.pilz.com/nl-NL/products/sensor-technology/optoelectronic-protective-devices/psenscan